Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

недеља, 5. јун 2011.

Хуманитарна акција "Док је Срба, и Крајине биће..." Српског друштва "Задужбина" и хуманитарне организације "Срби за Србе"

Српска омладина још једном је на делу показала своју саборност и слогу. Окупљени у неколико организација, вођени узвишеним циљевима у борби за бољи положај српског народа, заједничким снагама спровели су у дело нову акцију помоћи угроженим српским породицима на подручју Српске Крајине. У другој заједничкој акцији (петој по реду за нашу организацију) чланови Хуманитарне организације „Срби за Србе“ из Србије и Српског Друштва „Задужбина“ из Словеније, својим присуством на терену, а истовремено финансијски потпомогнути Хуманитарном организацијом „Немањићи-Тићино“ из Швајцарске и „Српском Православном Омладином Инсбрук“ из Аустрије, протеклог викенда 20-23.05. завршили су дуго планирану акцију на подручју Лике у српској Крајини. Заједничким радом, а пре свега братском слогом, посећено је и помогнуто десет породица са укупно 25 деце.Прикупљена средства за помоћ у износу од 4.600 € утрошена су на лицу места на већ раније утврђене потребе наших породица, док је та изузетна сума употпуњена са неколико комада беле технике, пакетима одеће, обуће, постељине, посуђа, играчака и књига које су као посебан вид помоћи допремили представници Српског Друштва „Задужбина“.
Положај Срба у Лици и даље остаје тежак и пун неизвесности. Нажалост ништа ново када се ради о српском народу као националној мањини на територијама ван матице. Тешко се долази до било каквог запослења, а не могу се баш ни подичити поштовањем основних грађанских права, која можда постоје на папиру али далеко од праксе. Наша организација ће и даље у сарадњи са братским удружењима и сходно нашим могућностима обилазити најугроженију браћу и сестре широм Крајине, како би им нашим скромним доприносом и посетом првенствено дали снаге да истрају на својим вековним огњиштима, а затим им и делимично унапредили њихов социо-економски статус. Ово је уједно и позив свим удружењима, организацијама, појединцима па и државним установама да не забораве многострадални и напаћени народ Српски на територији Крајине, и да свако на свој начин одигра своју улогу у побољшању њиховог положаја.

Овом приликом се захваљујемо свим братским удружењима, нашим донаторима као и појединцима који су својим учешћем, гостопримством и залагањем омогућили да се акција у Крајини спроведе онако како је и планирана.

 Са вером у Васкрслога Бога,
Предраг Маринковић
Хуманитарна Организација „Срби за Србе“

цео извештај на сајту Српског друштва Задужбина
http://www.sd-zaduzbina.com/dok-e-srba-i-kra-ine-bi-e.html


Нема коментара:

Постави коментар