Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

недеља, 27. март 2011.

УДРУЖЕЊЕ НОМОКАНОН УЧЕСТВОВАЛО У ОБЕЛЕЖАВАЊУ СЕДМЕ ГОДИШЊИЦЕ МАРТОВСКОГ НАСИЉА НАД СРБИМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ 2004. ГОДИНЕ

Удружење студената Правног факултета НОМОКАНОН у сарадњи са Студентским Парламентом Правног факултета обележило је годишњицу погрома над Србима и другим неалбанцима који су шиптарски терористи спровели 17. марта 2004. године постављањем изложбе слика под називом ,,Опростити, али не и заборавити”, на којој се могу видети сцене насиља учињеног на територији Косова и Метохије током дивљања арнаутских банди 17. марта 2004. године и приказ уништених манастира, цркава и других објеката.
Сама изложба фотографија, које се налазе постављене у холу факултета, отворена је научном конференцијом ,,Мартовска насиља“, 17. марта у 18 часова у конференцијској сали, на којој су учешће узели:

- епископ јегарски др Порфирије (Перић),
- др Ђорђе Вукадиновић, главни уредник часописа Нова српска политичка мисао,
- др Сима Аврамовић, професор Правног факултета Универзитета у Београду,
- др Мирко Васиљевић, декан Правног факултета Универзитета у Београду.

проф. др Мирко Васиљевић
Након почетног излагања уводничара и декана г-дина Мирка Васиљевића, присутним студентима се обратио др Ђорђе Вукадиновић, главни уредник часописа Нова српска политичка мисао, који је у свом двадесетоминутном излагању изнео кратку анализу генезе косовског проблема, његове реперкусије на данашњи унутрашњи политички живот наше државе и нашег народа, у исто време, истичући незрелост, неодговорност, кукавичлук и неспособност наших владајућих политички елита, поготово оних који су 2000. године дошли на власт, да се озбиљно укључе у решавање проблема КиМ, и да медијски много боље искористе погрoм који су Албанци учинили 2004. године.
др Ђорђе Вукадиновић
“И поред страховитог медијског притиска којима смо запљуснути константно последњих неколико година, и поред веома негативног става по питању српских интереса на КиМ од стране наших тзв. пријатеља, представника запаноевропских држава и САД, сва истраживања говоре да су две трећине грађана Србије против признања тзв. државе Косово у замену за лакши и убрзани пут ка ЕУ, што само по себи говори да наје наш народ очувао својеврсни осећај за правду и национални дигнитет и поред веома тешког социјалног и материјалног стања у којем се налази”, нагласио је Вукадиновић. 
проф. др Сима Аврамовић
   Професор Сима Аврамовић је у свом излагању посветио доста пажње могућности обнове разрушених српских светиња на Ким и могућности успостављања специфичног правног положаја наше Цркве на КиМ, путем сарадње са неким међународним академским круговима са којим би требало покренути кампању за имплементирање одређених soft law одредби у правни систем на КиМ, а које би територије на којима су наши манастири и цркве добили статус светих места тзв. holy places, попут Јерусалима и Ватикана. 
епископ јегарски др Порфирије




Владика Порфирије је као последњи предавач своје излагање базирао на истицању неопходности васпостављања националног и духовног идентитета као предуслова било каквог државног и народног препорода. 17. март 2004., по епископу јегарском представља велики злочин, али представља и велико буђење у националној свести успаваног српског народа.


Информативна служба
Удружења студената Правног факултета НОМОКАНОН

Нема коментара:

Постави коментар