Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

понедељак, 19. децембар 2011.

ТРИБИНА УДРУЖЕЊА НОМОКАНОН НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ: СРПСКА ПОКРАЈИНА КОСОВО И МЕТОХИЈА У СВЕТЛУ МЕЂУНАРОДНОГ ПРАВА

У организацији Удружења студената Правног факултета „Номоканон“, у петак 16./3. децембра 2011.л.Г., је на Правном факултету Универзитета у Београду одржана трибина на тему „Српска покрајина Косово и Метохија у светлу међународног права“. Присутнима су се обратили г. проф. др Слободан Самарџић, народни посланик и бивши министар за Косово и Метохију у Влади Србије, г. Бранко Радун, историчар и уредник сајта Видовдан и г. Борис Малагурски, млади режисер, сценариста и продуцент. Г. Марко Јакшић, председник Заједнице Скупштина општина КиМ, није нажалост могао да присуствује трибини због обавеза у јужној српској покрајини.

Присутнима се прво обратио Никола Цимбаљевић испред Удружења студената „Номоканон“, који је представио госте и нагласио значај оваквих предавања о јужној српској покрајини у време када се врши константан напад на уставно уређење Републике Србије што од власти тзв. државе Косово, што од одређеног броја западних земаља.

Потом се публици обратио проф. др Слободан Самарџић. Он је анализирао правне аспекте субјеката у сукобу око Косова и Метохије. Посебан значај има погубност идеје која се упорно протура да је српска јужна покрајина изгубљена-то није био случај ни пре НАТО агресије ни после склапања Кумановског споразума. Наиме, институције Републике Србије и даље постоје на КиМ. С друге стране, мандат Еулекса је у суштини план Ахтисарија, тј. кроз њега поједине западне државе, пре свега САД и Немачка, остварују своје намере, онда када су захваљујући противљењу Руске федерације онемогућени у Савету безбедности. Тиме ЕУ служи као секудант САД и нарушава не само територијални интегритет једне суверене државе, већ и крши сопствене принципе повинујући се вољи јачег.

Бранко Радун је у свом говору подвукао значај разбијања медијског мрака и неопходност називања ствари правим именом. Србија се нашла на империјалном путу САД и тренутно се налази у тешкој ситуацији: српска влада спроводи пузајућу капитулацију вештачки уљуљкујући народ сновима о тзв. европском путу, а у суштини њена политика је ни Косово и Метохија ни Европа. Ипак, повратак Русије на међународну сцену и не вештачком дефетизму међу српским народом су гаранти вере у заиста бољу будућност.

На крају се присутнима обратио и Борис Малагурски поделивши сопствена искуства и запажања у борби за истину о Србији. Медијски мрак се мора разбити не само у Србији већ и у западној јавности, али на начин разумљив њима-косовско предање је разумљиво свим честитим Србима, али не и просечној западној публици. С друге стране на унутрашњем плану је неопходно самоорганизовање у борби за истину као и непрекидни контакт са косовско-метохијским Србима који сада усамљени стоје на бранику Српства.

Значај Косова и Метохије је препознала српска омладина, дошавши у великом броју (око 450 присутних) на ову трибину, што свакако даје охрабрење у нашој заједничкој, тешкој али исправној, борби.

Информативна служба
УСПФ НОМОКАНОН






Нема коментара:

Постави коментар