Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

петак, 17. мај 2013.

ИЗВЕШТАЈ СА ТРИБИНЕ УДРУЖЕЊА НОМОКАНОН: ,,ДОСЛЕДНОСТ НАСЛЕЂЕНЕ ИСТОРИЈЕ"

Удружене НОМОКАНОН 14. маја је на Правном факултету у Београду обележило је 900 година од рођења Стефана Немање и 200 година од рођења Петра II Петровића Његоша. Пред око 150 људи, испред Удружења Номоканон обратио се Марко Минић. Он је направио паралелу тадашњих владара у односу на данашњу политичку ситуацију у Србији,односно Црној Гори. А своје изглагање о томе је завршио Његошевим цитатом ,,Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довјека''. Уз констатацију да смо се части сетили и после 200, односно 900 година. 

Први се окупљенима обратио Његово Преосвештенство епископ Хвостански г. Атанасије. Он је своје излагање почео o теми ,,О духу и делу Стефана Немање''. Преосвећени владика о Стефану Немањи је рекао ,,Сматрам да је међу најкомплетнијим историјским личностима и да га највише истиче то што је свој живот посветио свом народу. Његов кључ успеха јесте што је све предвидео, а при томе је служио Богу, и успео да уједини српске земље, искоренио свађе, ратовао када је то требало и то моћно, а није му било ни страно да се понизи ради свог народа. И када би доживео срамоту, доживео би је, јер је спасао свој народ. Стефан Немања када се повукао са власти, посветио се молитвама, Стефан I Првовенчани, забележио да је он био и мученик по сузама. Сузе је проливао и молио се Богу да прихвати његов народ и да га води као своје дете кроз историју и да га чува од вукова. Стефан Немања би нам у овој тешкој ситуацији поручио ако већ не можемо да стварамо онда да одржимо оно што имамо.“ 

Након владике Атанасија, окупљенима се обратио проф. Др Жарко Видовић. Он се на самом почетку дотакао теме морала и личности. Према његовим речима то су појмови који нису схваћени данас, чак ни код највећих стручњака. ,,Партократија разбија нацију, нама фали дијалог. Наш народ убија сујета, све ратове, ми смо губили, иако смо били на победничкој страни''. Професор Видовић сматра да је поезија најефикаснији увод у литургију, литургија је дијалог верника и свештеника пред самим Богом, која се завршава причешћем. Након свог излагања, професор је најавио глумца Петра Божовића да изведе посвету. А он је то учинио на такав начин, на који многи песници не би успели. 

 Затим се обратио Протојереј Ставрофор Радомир Поповић. Започео је своје излагање са цитатом Светог Владике Николаја ,,Водите рачуна како водите ову државу, њу су створили светитељи''. Након тога дотакао се теме Немањића ,,Стефан Немања је оставио велике духовне трагове за ову државу. Он је ратовао и мирио се, водио је ратове, суочавао се директно са крсташима (Барбаросом). Када се одрекао власти, отишао је на Свету Гору где је постао духовни ђак свога сина. Умире 1299. године на Хиландару и због тога то место постаје заветно за наш народ. О духовности Династије Немањића говори и Свети Сава који је написао најбитније законоправило Номоканон (Крмчија). Имамо чврсте духовне темеље, а то је наша национална библија и не смемо је заборавити. То је порука плејаде наших духовних владара и изданака.'' 

О карактерологији Његоша и ,,црногорског народа обратио" се професор Философског факултета Мирко Зуровац који је рекао да су млади „Црногорци“ су у кризи идентитета, створене су конфузије у глави и то је један од основних видова манипулације. Тај процес је дуго стваран од стране њихових непријатеља. Решење овог проблема могу да нађу код ствараоца и њиховог владара Његоша који је писао о духу свог народа, а не као политичари, који су спремни све зарад врбовање народа, и скупљања политичких поена. Црногорци треба да верују Његошу, јер је он живео животом свог српског (прим. аут.) народа, његове стихове цитирају данас сви који желе да буде непобедиви. Они морају да се врате хитно својим коренима, јер Његош их никада не би преварио. Он у сваком тренутку и на сваком кораку је користио појмове ,,српски'' јер се није стидео да истикне своје порекло. Морају да се огледају на Његошево ,,Огледало'' јер ће тада препознати своје српско лице. 

Трибина је завршена постављањем усмених питања гостима. 

**********************************************************************************
Удружење НОМОКАНОН позива Вас да дођете и 27.маја на Правни факултет Универзитета у Београду у 18ч. када ће предавање одржати Његова Екселенција Владимир Чушев амбасадор Републике Белорусије у Србији. 

За информативну службу 
Удружења НОМОКАНОНА 
 Марко Р. Минић 









Нема коментара:

Постави коментар