Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

субота, 19. фебруар 2011.

ТРИБИНА УДРУЖЕЊА НОМОКАНОН НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ : СТРАДАЊЕ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ



                                                                                

У организацији Удружења студената Правног факултета “Номоканон“, у петак 18. фебруара 2011. године, је на Правном факултету Универзитета у Београду одржана трибина на тему “Страдање Срба на Косову и Метохији“ на којој су представљене књиге Вучје срце аутора Марине Лине Веке, и књиге Српско срце Јоханово аутора Веселина Џелетовића. Поред аутора, присутнима су се обратили и Владислав Јовановић, дипломата и бивши министар и амбасадор СР Југославије у УН, као и Милица Јефтимијевић-Лилић, потпредседник Удружења књижевника Србије и књижевница са Косова и Метохије. Свесрдну помоћ  како у организацији тако и у превођењу пружила је Вукица Ђурђевац-Грујић, којој овом приликом захваљујемо. Нажалост, публици није могла да се обрати проф. др Смиља Аврамов из здравствених разлога. 

Присутнима се прво обратио Никола Цветановић испред Удружења студената “Номоканон“ који је представио уважене госте и нагласио значај ове теме по српски народ, истакавши да је срамотно да данашња власт не показује ни најмању дозу интересовања за стравичне жртве које је српски народ претрпео на Косову и Метохији пре, током и након ратних збивања. "На жалост, нама, групи ентузијаста из Номоканона, као и осталим људим добре воље, чија су средства ограничена остављено је да радимо нешто, што се у најмању руку може оквалификовати као посао и обавеза државе, за коју она ни мало не хаје" нагласио је Цветановић .

Потом се обратио публици Владислав Јовановић. Он је у свом излагању пре свега указао на велики значај разоткривања многобројних злочина почињених над српским народом на Косову и Метохији као и на лицемерну ћутњу дела међународне заједнице која се често приказује као врховни арбитар и ауторитет по питањима хуманости. "То је исти онај део међународне заједнице који пошто више није могао да игнорише независну светску јавност и изношење доказа о најмонструознијим од свих злочина, трговини органима, одређује ЕУЛЕКС да истражи те злочине. Исти онај ЕУЛЕКС је послат да помогне осумњиченим за злочине да направе тзв. државу Косово." између осталог, истакао је у свом излагању г-дин Јовановић. 

Милица Јефтимијевић-Лилић је указала на велики значај књига г-ђе Марије Лине Веке и г. Веселина Џелетовића по српски народ. Кроз потресне приче које су представљене у њиховим књигама, обичан српски читалац, најчешће са намером онемогућен да дође до истине, добија сведочанство о страхотама које његови сународници свакодневно преживљавају на Косову и Метохији. На крају су се обратили и аутори књига “Вучје срце“ и “Српско срце Јоханово“,Марија Лина Века и Веселин Џелетовић. Њихов заједнички став је био да су се они пре свега одлучили из моралних побуда на истраживачки рад, а потом и на својеврсно документовање страдања српског народа кроз писање својих књига. Нагласили су да су често наилазили на потешкоће, па и отворену опструкцију током свог рада. Али, као што је г-ђа Марија Лина Века сликовито рекла послуживши се речима Иве Андрића "да је страшно када неко пати, али је још страшније када то нико не чује", њихова одлучност да се макар и кроз неравноправну борбу дође до истине, је превагнула. 

Да њихову одлучност у борби за истину и правду деле и многи други, видело се и у амфитеатру “Радомир Лукић“ где се окупило преко 600 људи упркос већ уобичајеној медијској блокади.
  

Информативна служба
Удружења студената Правног факултета
НОМОКАНОН






1 коментар: