Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

среда, 16. март 2011.

ЗАКОН О РЕХАБИЛИТАЦИЈИ

У Христу је спасење
У Службеном гласнику Републике Србије бр. 33 од 17.априла 2006. године објављен је текст Закона о рехабилитацији чиме је отпочела и његова примена.

Српски либерални савет (као програмски наследник Српске либералне странке) још тада је упозоравао на све мањкавости овог, на брзину донетог, законског акта. Данас, пет година касније, још је очитије да поменути Закон не даје задовољавајући оквир за свеобухватну и потпуну рехабилитацију лицима која су „из политичких и идеолошких разлога“ биле жртве комунистичког режима у току и након Другог светског рата.

Како иначе објаснити образложења: присталица организације Д.М., борио се против партизана, грдила народну власт, јатак и сл. .

Да би се окончало „замајавање јавности“ и садашњи, надамо се демократски, режим јасно одредио према „негативном наслеђу комунистичке владавине“ (део грађана сматра да постоји и „позитивно наслеђе“) сматрамо неопходним да се:

- Одговарајућим прописом објави моментална и општа рехабилитација свих лица која су ван борбених дејстава у Другом светском рату погубљена без права на суђење;

- Одговарајућим прописом објави моментална и општа рехабилитација свих лица која су кажњена ван судског поступка или им у судском поступку није дата могућност на одбрану;

- Одговарајућим прописом објави моментална и општа рехабилитација свим лицима која су кажњена за одређену врсту кривичних дела (нпр. дезертери, лица кажњена само због припадништва покрету Драже Михаиловића, јатаковање чланова породице, привредна сарадња са окупатором, вербални деликт, деликти у вези откупа пољопривредних производа...)

- Учинити одговорним правосудне институције да прегледају донете пресуде и одреде које испуњавају услове да буду третиране „као оправдане“ те пружити лицима или њиховим правним наследницима право да у прописаној процедури оспоре овако донете пресуде.

Последице једног накарадног правног система морају се уклонити темељно јер је у суштини био помоћни орган тоталитарне власти. Његове козметичке поправке какве су учињене законом из 2004. године нису довољне и не могу допринети исправљању учињених неправди. Посебно јер садашњи Закон не прати поништење незаконите конфискације имовине нити одштета жртвама.

На крају крајева, и елементарна правичност мора бити задовољена. И кривица правих зликоваца изгледа доста умањена када се помешају са невиним жртвама једног наопаког режима.
Српски либерални савет

Нема коментара:

Постави коментар