Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

недеља, 20. март 2011.

(ЕУ)ФОРИЗАЦИЈА ВРЕДНОСТИ

ЕУтаназија Европе
Историја може много тога да нас научи. Народи и државе Европе су своје историјске грешке исправљали током историје, свака грешка великих нација бивала је запамћена у националном колективу и никада више поновљена.
Сем наравно у нашој Србији.
Наиме, никада нисмо учили од наших грешака. Увек смо држали до тога да морамо да заборавимо прошлост ради будућности. Увек смо држали до тога да смо ми они који мора да се повучемо ради сарадње и напретка. Упоредно гледајући ми смо Срби, у мноштво ствари пионири овога света.
Израел никада није заборавио своје мртве, никада није заборавио свој холокауст.
Хрвати никада нису заборавили свој ”домовински рат”.
Американци никада нису заборавили свој Аламо, свој Банкер Хил.
Руси никада нису заборавили свој ”Отаџбински рат”.
Једино је српска влада данас заборавила наше Косово и Метохију, наше вредности, нашу историју.
Кроз целокупну историју Србије XX века разне власти су манипулисале нашим вредностима, нашим историјским идејама. Тако за време комунизма, марксистичка власт је покушала, и делимично, успела да изманипулише народ наказним идеалима социјализма, колективизма и атеизма. Црква, приватно власништво, грађанство и српство су делимично избрисани из свести нашег народа. Није ни чудо што је за време Милошевића све је одједном пукло и појаве као мржња и ксенофобија појавиле су се, у мањој мери, у нашем народу.
А данас? Народ, изморен од разних обеђања и порука. Бомбардован је свакодневно са паролама ”Европа”, ”Европске вредности”, ”Европа нема алтернативу”, ”Бићемо и ми део Европе”, ”На корак од Европе”. С обзиром на то да географија неким људима није била јача страна и да је Европа давно већ у Европи, неки истакнути политичари заборављају да нагласе да Европа није само ЕУ. Европа је нешто дубље од тога. Европа није Брисел нити администрација у њој. Европа је Аристотел, Бах, српске епске песме, Високи Дечани. Европа није бирократизација нација и држава, Европа је слобода и сарадња, узајамно поштовање. Европа је колектив једнаких нација пред историјом.
Од келтског крста до признања тзв. Косова дуг је пут 
Данас личности и политичари који се ”боре” за те нове европске вредности су некада били истакнути преставници оних вредности против којих се европа борила 50 година: од комунистичких до фашистичких током 90-их година (од јахања попова до мајица са келтским крстом и ампутацијама турских рука). 
А сада шта су то праве европске вредности. Да ли су оне нормативно прописане? Наравно да нису, али можемо да наслутимо.


- Право на живот:
Високи Дечани

Најзначајније право природноправне школе. Право од којег све почиње. Да ли је оно поштовано у Србији? Да али не свугде. Наша деца на Косову немају право на дечији живот без брига и пун наде за лепшу будућност. Наша деца на нашем Косову и Метохији немају право на живот као што имају њихови вршњаци на Западу. Зар су то Европске вредности за које су се бориле ”западне силе” током бомбардовања 1999. ?

- Право на слободу кретања и путовања

Србија је славила кад је добила право да њени грађани путују без виза. Иако данас имају право да путују по западу са или без могућности да себи то приуште, Србија је заборавила на своје суграђане на Косову и Метохији. Данас је на територији наше колевке привилегија кретати се слободно и безбедно. Зашто та ЕУ није у могућности да обезбеди грађену српске националности на Косову слободу кретања? Чиме је он заслужио ускраћивање те европске вредности? Питајте просечног српског ”радикалног европејца”: он ће вероватно да окриви своју земљу за такву ситуацију.

-Економске слободе

Србија је данас таоц страних фирми. Држава не штити своја предузећа као што стите европске државе. Не постоји тржишна конкуренција и држава прикривено штити монополисте.
Срби нису схватили да су праве Европске вредности оне вредности који су увек биле српске традиционалне вредности. Вредност патриотизма, заједничког друштва, породице и поштовања су оне праве вредности које се и дан данас негују у Европи. 

Уједињено Краљевство данас штити своју економију од Евра. Грчка и БЈРМ воде спор око имена. Словенија је блокирала Хрватску у њеном приступу у ЕУ. Све те државе су без резерве штитиле своје интересе. И то и јесте једна од Европских вредности, заштита својих интереса.

Надајмо се да ће Србија да се сети свега овога. Надајмо се да ће Србија да се сети саме себе. Европа нема алтернатива. ЕУ има алтернативу. Али за све нас, само наша отаџбина нема алтернативу. Отаџбина је ово Србинова!

Живела Србија!

Стефан Драгојевић 


Нема коментара:

Постави коментар