Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

понедељак, 30. јануар 2012.

IN MEMORIAM: ПРЕДРАГ Р. ДРАГИЋ КИЈУК


Предраг Р. Драгић Кијук (1945 - 2012)



29. јануара 2012. године у својој 67. години преминуо је Предраг Драгић Кијук, хуманиста, књижевник и ликовни критичар, есејиста, антологичар, лексикограф, медиевалиста, историчар, персоналиста, достојевиста и православни мислилац. Био је један од оснивача Фонда истине (Београд), Светског сабора Срба (Хајделберг), Црквено-народног сабора (Призрен), Центра за хришћанске студије (Београд), удружења интелектуалаца Српска национална свест (Ниш) и издавачке куће Evro Epistel (Ашафенбруг). Био је члан је Српског националног одбора свесрпског конгреса (Чикаго), Управе Удружења књижевника Србије, Управног одбора Српске књижевне задруге, био је оперативни уредник часописа Serbian Literary Magazine (1993-2001) и главни и одговорни уредник Књижевних новина (од 2001). Био је члан Савета Универзитета Републике Српске Крајине и један од покретача нове серије часописа Хришћанска мисао (1993). Био је такође, иницијатор и један од аутора декларације на пет језика (Слово о српском језику, 1998) као и покретач и уредник библиотека Српска дијаспора и Српска породична библиотека.
Овим губитком србска уметност, књижевност, наука и васцело Србство остали су без једног од својих највећих умова, који је кроз цео свој живот, рад и дело проносио светосавски барјак мудрости, поштења и борбе за Слободу, Истину и Правду.

Уредништво Интернет портала правничког сталежа Законик и Удружење студената Правног факултета Номоканон изражава жалост због одласка једног од највећих српских интелектуалаца друге половине 20. века и у исто време захваљује овом великом човеку на свакој речи и делу, којим је дао путоказ млађим генерацијама како се треба борити за свој народ и своју државу. Слава Му!

Нема коментара:

Постави коментар