Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

недеља, 22. јануар 2012.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ СРПСКОГ АДВОКАТСКОГ ДРУШТВА ПОВОДОМ ДОСАДАШЊЕ "РЕФОРМЕ" ПРАВОСУЂА

Српско адвокатско друштво: Неславни подухват реформе обрукао правнички свет Србије

Поводом такозване реформе правосуђа и начина поступања Високог савета судства, и пре полетања Минервине сове,  јер већ смо довољно видели,  Српско адвокатско друштво је слободно, а сматрамо и дужно, оценити:
1.Уместо ренесансе правног система добили смо његову агонију. Добили смо једну маскараду система правне заштите која је грађанима и правним лицима сада теже доступнија, а по квалитету уназађенија, до те мере да у својим виталним тачкама систем судске заштите права  више скоро и не функционише.
2. Тај неславни подухват реформе правнички свет Србије је грдно обрукао, бројне судије силно застрашио, а поверење грађана и страних инвеститора у независност и самосталност судија скоро потпуно урушио.
3. Правда је основ владавине и мајка Права, па,  увођењем у правни поредак тзв. сета нових правосудних закона, особито малоправничког Законика о кривичном поступку који негира начело материјалне истине и окривљенима ускраћује право да сами и слободно бирају браниоца, а адвокатима ускраћује егзистенцију, Србија  клизи ка земљи владавине неправа и судске неправде, а судска неправда је смртни грех Права.
4. Начин устројства и поступања Високог савета судства, као врховног органа заштите независности и самосталности судова и судија претворио га је у његову супротност, што у држави заснованој на владавини права, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама и припадности европским принципима и вредностима, изазива несношљиву правну нелагоду.
Како је све до сада виђено sapienti sat, то је за почетак  нужно да реформатори  народу упуте извињење и поднесу оставке.
Потом би ваљало одмах поништити све одлуке тзв. реформе и све вратити у пређашње стање, укључујући и мрежу и организацију судова и тужилаштава, па на бази струке, науке и искуства, целу процедуру спровести изнова.
Јер, како беседи знаменити нам Валтазар Богишић, наш учитељ „ Што се грбо роди, вријеме не исправи“.

Нема коментара:

Постави коментар