Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

среда, 15. фебруар 2012.

ПРАЗНИК СРЕТЕЊА ГОСПОДЊЕГ

Карађорђе подиже устанак 1804. године


Браћо и сестре,
Срби и Српкиње!

УСПФ НОМОКАНОН Вам жели срећан празник Сретења Господњег, који има вишеструки значај за нашу Отаџбину и наш род. У време великих страдања и искушења, прослављање овог великог празника представља део наде у светлију будућност која ће једнога дана, у то смо сигурни, доћи баш када и ослобођење Срба и Србије од туђинске руке и чизме.

И наши свети преци вапили су за слободом, коју им подари вожд наш праведни Црни Ђорђе када је пре 208 година у Марићевића јарузи са својим војницима и јунацима подигао барајк противу угњетачке турске страховладе. Тада на Сретење Господње 1804. године, пркосно и непомирљиво срце српско, закуцало је новим тактом који је требало да означи почетак дивне слободе коју Срби чекаше још од пада Србије средњег века. Дух храбрих српских витезова, немањићке мудрости и светосавске саборности прожео је душе свих Срба ујединивши их у праведној борби за ослобођење од муслиманског ропства. Нова нада била је узлаз и успон у напредовању Србије у сваком погледу и уздизању српске државе на пиједестал који јој је још Свети Сава одредио у најсветлије доба Србије – Србије великих и светих Немањића!

Данас Србија робује и пати, њоме туђин поново управља, а своје власти нема као да се од 1804. до данас није ништа догодило. Али тај дух непрестане борбе за Крст часни и Слободу златну присутан је и данас међу Србима који се чврсто и непрекидно моле Светом Симеону и Светом Сави, као и свим српским свецима да им подају снаге, храбрости и мудрости не би ли и овај тмурни облак и мрачан тренутак светле српске историје савладали и својим потомцима обезбедили слободну светосавску Србију – једину Отаџбину нашу!

Нека нас наш Господ погледа и избави од недаћа свих и нека се васцело српство уједини за част и славу Србије!

Браћо и сестре, још једном нека је срећан празник – на многаја љета!


О Сретењу Господњем 2012. л.Г.

Информативна служба
УСПФ НОМОКАНОН




Нема коментара:

Постави коментар