Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

субота, 9. април 2011.

Одржана промоција књиге и двд-а "Чувари Космета - путовање кроз садашњост и прошлост" у Љубљани

У организацији Српског друштва Задужбина и Културног друштва Михајло Пупин, уз братску помоћ Друштва српска заједница и Српског културно уметничког друштва Видовдан, у Љубљани је 7. Априла, о Благовестима, одржана промоција књиге и двд–а Чувари Космета – путовање кроз садашњост и прошлост, ауторке Мире Лолић Мочевић, новинарке и уреднице на Радио Телевизији Републике Српске, која је уједно и представила своју књигу публици у Љубљани.
Уз промоцију књиге, емитован је и ДВД на којем је кроз слику и речи сабран материјал настао током путовања Мире Лолић – Мочевић и екипе РТРС-а по Косову и Метохији. Обилазећи светиње Косова и Метохије, ауторка се упознала са многим вредностима културно-историјског наслеђа српског народа, о којима се мало говорило и које су у периоду комунизма намерно прећуткиване, а од пресудног су значаја за опстанак и очување колевке српског народа, Косова и Метохије.
Различите политике и освајачи су покушали отерати, променити им веру или уништити српски народ на Космету, али у томе нису успели. Чувари Космета су Срби, који су у веома тешким условима остали да живе на Косову и Метохији. То су чувари задужбине Немањића и они су веза прошлости са будућношћу.
Обраћајући се најмлађима у сали, Мира Лолић Мочевић је нагласила да због културно - историјског наслеђа које сви ми носимо са Космета, имамо дужност да и у расејању очувамо наш језик, културу и ћирилично писмо.
Програм је улепшао певачки наступ СКУД–а Видовдан са одабраним изворним песмама са Косова и Метохије.
У оквиру посете Љубљани, наша гошћа је посетила Православну цркву Св. Ћирила и Методија као и Српску библиотеку која делује у оквиру КД Михајло Пупин.
Присутни су имали прилику да после промоције књиге уплате добротворне прилоге у фондацију За српски Космет, па је тако овом приликом за помоћ нашем народу на Космету прикупљено 295 € који ће бити уручени у оквиру испоруке 10. донације, а продајом књига и двд-ова „Чувари Космета – путовање кроз садашњост и прошлост“, прикупљено је додатних 60 € за хуманитарне акције које су у току, у организацији Радио Телевизије Републике Српске.
НЕМА ПРЕДАЈЕ!
ДОГОДИНЕ НА КОСМЕТУ!

Српско друштво Задужбина +
http://www.sd-zaduzbina.com/ 

Нема коментара:

Постави коментар