Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

понедељак, 1. новембар 2010.

Конференција за штампу поводом захтева за рехабилитацију генерала Драгољуба Михаиловића


28.10.одржана је конференција за штампу у организацији подносилаца захтева за рехабилитацију ђенерала ЈВуО Драгољуба Михаиловића, СЛС, породице Михаиловић, проф. др Смиље Аврамов, проф. др Косте Чавошког, Удружења припадника ЈВуО и Удружења политичких затвореника.
Конференцију је отворио г. Александар Недић испред Српског Либерланог Савета. На конфернецији су присуствовали адвокат подносилаца захтева г. Зоран Живановић, као и сведок подоносилаца захтева, пилот америчке војске, Милтон Френд (88). Он је говорио о учешћу и значајном уделу ЈВуО приликом сакупљања и евакуације на савезничке територије оборених америчких пилота.
Током једночасовне конференције могли су да се чују врло занимљиви детаљи из тог периода који поред тога што представља кључни доказ у поступку рехабилитације јесу занимљиви фрагменти и за историчаре као и за моралну рехбилитацију читавог четничког покрета. Френд је причао и о односу западних савезника према покрету ђенерала Михаиловића и издаји тог покрета од стране Велике Британије, а потом и од САД.
О његовим личним утисцима током боравка у Србији као и његовом скривању и евакуисању уз несебичну помоћ припадника ЈВуО и српског народа. Тај и такав однос је прерастао и у искрено пријатељство и безрезервну подршку ЈВуО у годинама комунистичког терора и монтираног процеса ђенералу Михаиловићу. Упркос притисцима оних интересних група који још увек не желе да се помире са истином о улози и значају ђенерала Михаиловића током Другог светског рата и грађанског рата у Србији ово сведочење ће бити значајно како би о захтеву било позитивно одлучено.

Београд.

28.10.2010.

Стефан Стојков

Нема коментара:

Постави коментар