Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

уторак, 16. октобар 2012.

НАШ ПРВИ ЈУБИЛЕЈ - 10 ГОДИНА РАДА УСПФ НОМОКАНОН

УСПФ НОМОКАНОН је 11.10.2012. године на Правном факултету у Београду обележило свој десетогодишњи јубилеј. Симболично централна свечаност одржана је у амфитеатру V Правног факултета у коме је највећи број трибина и одржано у овом периоду.
Неколико стотина гостију дошло је да са нама подели овај свечани дан у деценијском постојању и раду удружења.
Уз пригодан и свечарски хорски програм на свечаности скупу су се обратили декан Правног факултета, г. проф. др Сима Аврамовић, први председник удружења и један од оснивача адвокат г. Марко Пекић, г. проф. др Бранко Ракић, саветник абасадора РФ у Србији г. Александар Николаевич Конанихин, саветник амбасаде Белорусије у Србији г. Андреј Метелица, адвокат г. Горан Петронијевић, а испред Удружења председник Управног већа адв. приправник г. Стефан Стојков.
Поздравно писмо поводом прославе десетогодишњице од оснивања УСПФ Номоканон послала је и проф. др Мила Алечковић, пријатељ Удружења и један од истакнутих српских интелектуалаца. Говорећи о удружењу и његовом раду, декан је истакао да је најважније да Удружење представља здрав национализам којим је током свог постојања оплеменило и учинило Правни факултет богатијим.
Хвалећи активности и залагање за вредности за које се Удружење залаже, уједно је то представило и велику потврду свега онога што је за десетогодишњи период постојања удружење постигло. Проф. др Аврамовић је напоменуо да је овим јубилејом Удружење Номоканон показало да је већ одавно превазишло своју студентску форму окупљања чланова пошто већ велики број чланова чине и, сада већ одавно, дипл. правници који су део правничке струке у нас, као и то да је Номоканон постао треће удружење на факултету по дужини свог постојања. Уз жеље удружењу као и чланству да успешно настави своју мисију која је зацртана пре десет година, он је јубилеј честитао, како у име факултета тако и у своје лично име.
Декан Правног факултета је искористио прилику да у име министра правде и државне управе Републике Србије г. Николе Селаковића честита јубилеј Удружења Номоканон и пожели напредак у даљем раду, изражавајући у исто време жаљење г-дина Селаковића због неприсуства овој свечаности услед неодложних обавеза.
Адвокат Марко Пекић као први председник и оснивач удружења осврнуо се на оне ране године постојања и рада удружења и пробијања за своју позицију међу студентима у време када се темама националног освешћивања Србије није могло олако говорити без различитих непримерених епитета оних који су Србији желели да се одене у „мондијалистичко рухо”. Споменувши активности и људе који су својим деловањем и жртвовање развијали и унапређивали рад Удружења г. Пекић подсетио је и осликао млађим генерацијама како је то било на почетку када се погледа из перспектива где се Удружење налази данас! Посебно се захвалио свим колегама и саборцима који су дали свој допринос развоју и опстанку удружења до данашњих дана.
Као искрени пријатељ Удружења и учесник више трибина проф. др Бранко Ракић изнео је своје искуство са радом и постојањем овог студентског удружења рекавши да је десетогодишњица тако брзо дошла са обзиром да се сећао раних почетака рада удружења као и онга кроз шта је за све време свог досадашњег постојања удружење прошло, често бивајући и на мети оних којима циљеви удружења нису били прихватљиви, али да се и томе одолело. Испред земаља које представљају искрене и традиционлани пријатеље Србије и српског народа на јубилеју су се обратили и саветник у амбасади РФ у Србији г. Александар Николајевич Конанихин, као и саветник амбасаде Белорусије у Србији г. Андреј Метелица, истакавши да је у Србији данас јако тешко наћи искрена и патриотски настројена удружења студентске националне омладине и да контитнуитет од десет година представља један леп и светао пример како се са искреном вером и љубављу према отачаству може направити лепа слика о Србији која повезује пријатељеске народе и државе. Уз честитке Удружењу пријатељи удружења из иностранства по ко зна који пут пружили су руку пријатељства и отворености за даљу сарадњу на предстојећим активностима и пројектима.
Адвокат г. Горан Петронијевић као један од сарадника Удружења почев од оснивања Номоканона говорио је о заједничкој сарадњи и подршци који је несебично све ове године пружао делећи своје искуство у сарадњи са неколико генерација Номоканона. Искористио је прилику да пренесе у име г. др Радована Караџића честитке Удружењу на јубилеју као и жељу да након победе у одбрани пред антисрпским трибуналом у Хагу лично дође и гостује на некој од будућих трибина, што је аудиторијум пропратио снажним аплаузом.
Г. Стефан Стојков, пред. Управног већа Удружења је присутнима представио својеврстан програм Удружења сакупљен у протеклим годинама рада и деловања Удружења подсетивши на све оно што је у протеклих неколико година Удружење урадило и постигло истичући да су непоколебљива вера у светог Саву, српство и национални и културни идентитет непроменљиви путокази и у будућем периоду у коме ће Удружење делати, као и то да Удружење никада неће пасти ни под чији утицај, а посебно не партијашки који је уједно и најштетнији за Србију и српски народ. 
Свечаности прославе јубилеја између осталих присуствовали су и: отац Жарко Гавриловић, судија Уставног суда Србије проф. др Оливера Вучић, проф. др Драгутин Шошкић, проф. др Стеван Ђорђевић, проф. др Слободан Панов, проф. др Владан Јончић, проф. др Данило Баста, проф. др Сава Живанов, асс. др Милош Јовановић, доц. др Игор Вуковић, асс. мс Милош Станковић, асс. мс. Нина Кршљанин, судија Гојко Лазарев, адвокат Тома Фила, бивши народни посланик Зоран Красић, мр Драгомир Анђелковић, мр Стевица Деђански, бивши министар спољних послова СРЈ Владислав Јовановић, г-дин Владимир Кршљанин, адвокат Душан Братић, г. Душан Ковачев, г. Слободан Ерић, г. Борис Малагурски, г. Џон Боснић, г. Владимир Шавија, представници студентских организација и то: Српског политичког форума и Српског културног кола ,,Деспот Стефан Лазаревић” и многи други.
Организатори свечаности посебно захваљују на сарадњи хору ,,Прво српско певачко друштво'' који је наступао и извео химну и пригодну песму, Богдану Динићу и Бранку Тодоровићу на одличним фотографијама, којима су овековечили ову свечаност, као и свима онима који су материјално помогли Удружењу да реализује прославу – члановима Удружења адвокату Драгославу Љубичановићу, адвокату Владимиру Штрбцу, Мијодрагу Иванићу, затим привреднику Алану Томанићу, као и свима осталима који су били и јесу уз нас и који нам дају најбољу потврду да је наш рад и постојање исправан.


У Београду, 16.10.2012. године

Информативна служба УСПФ НОМОКАНОН  

Нема коментара:

Постави коментар