Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

четвртак, 15. март 2012.

ТРИБИНА УДРУЖЕЊА НОМОКАНОН НА ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ: „О ГЕНОЦИДУ – У СВЕТЛУ ХРВАТСКЕ ТУЖБЕ И СРПСКЕ ПРОТИВТУЖБЕ ПРЕД МЕЂУНАРОДНИМ СУДОМ ПРАВДЕ"

  У уторак, 13.03.2012. године са почетком у 18 часова у препуној Конференцијској сали Правног факултета Универзитета у Београду, одржана је трибина ''О геноциду - у светлу хрватске тужбе и српске противтужбе пред Међународним судом правде", коју је организовало Удружење студената Правног факултета ''Номоканон''. О овој теми су говорили гости: проф. др. Стеван Ђорђевић, редовни професор међународног права у пензији, докторант Марина Рагуш, члан Социолошког друштва Србије и г.Саво Штрбац, председник Документационо-информационог центра ''Веритас''. Гости су били одушевљени бројношћу младих људи који су присуствовали трибини.
Учеснике је испред УСПФ ''Номоканон'' Марко Минић, који је у својој уводној речи отворио два значајна питања: 1. Зашто Србија није пре Хрватске поднела тужбу за геноцид?
2. Да ли ће операције ''Бљесак'' и ''Олуја'' остати некажњене?
Потом се присутнима обратио г. Саво Штрбац, који се осврнуо на историјат геноцида над српским народом, наглашавајући значај остајања на позицијама тужбе и контратужбе ради спречавања договора међу политичким елитама. Истакао је захтеве који су садржани у хрватској тужби ( признање Србије да је од '91-'95. починила геноцид, враћање културног блага, кажњавање свих учиниоца и отварање архива несталих), али исто тако и у српској контратужби (оспорава се да је извршен геноцид над Хрватима и тражи се да Хрватска призна геноцид над Србима и пре и после ''Олује'' , накнада штете,доношење мера којима ће се обезбедити несметан повратак и останак Срба у Крајини и забрана да се 05.08. слави као двоструки државни празник). Навео је значај и улогу Документационо-информационог центра ''Веритас'' у пописивању жртава.
Марина Рагуш је истакла да се у позадини тужбе и противтужбе налази договор политичких елита о вансудском поравнању,чиме ће истина опет бити занемарена. Када се суди Србима главни материјални доказ је ''Чуо сам!'', а људи су осуђени пре него што је доказано, говори се о ратним злочинцима, а не о осумњиченима за ратне злочине. Критички се осврнула на нашу свест и неслогу, због чега смо често били угрожени као народ. О овој теми углавном говоре људи којима није у интересу ни истина, ни правда и треба дати све од себе да се утврди права истина и да се догађаји из прошлости више никада не понове.
На крају се присутнима обратио проф. Стеван Ђорђевић, који је био у тиму за противтужбу. Тужбу Хрватске против Југославије сматра некоректном, ''ударцем у леђа'' Србији и подршку НАТО агресији и наглашава значај паралеле и континуитета злочина 1941. и 1991. Сматра да има места међусобном решавању проблема и да вођење спора не смета успостављању добросуседских односа. "Неће проћи ниједна тужба ако се поштује Конвенција о геноциду и обе стране, а и њихове ''газде'' ће учинити све да се тужбе повуку." завршио је проф. Ђорђевић.

Трибина је завршена одговорима на питања која су присутни упутили гостима.

за Информативну службу
     УСПФ Номоканон
     Јована Брњеварац

Нема коментара:

Постави коментар