Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

петак, 16. март 2012.

ПРЕДСТАВНИЦИ УСПФ НОМОКАНОНА ПРИСУСТВОВАЛИ ОКРУГЛОМ СТОЛУ У САВА ЦЕНТРУ "РУСИЈА И БАЛКАН: ПРОШЛОСТ И ПЕРСПЕКТИВЕ"

У организацији: Руског института за стратешка истраживања (Риси) из Москве, Центра за развој међународне сарадње (ЦРМС) из Београда - Нове Византије и Центра за стратешку сарадњу (ЦЕСС) из Бања Луке., одржан је округли сто у Сава центру са темом "Русија и Балкан: прошлост и перспективе".
Окупљенима се први обратио доц. др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње. За учеснике овог скупа позван је велики број званичника обеју земаља. Након уводне речи Његова екселенција амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Васиљевич Конузин изјавио је ,,да се недовољно говори о ризицима евроинтеграција и искуствима европских земаља које проживљавају економске и социјално-политичке потресе''. Такође је изнео сумњу у то да је,, процес распада југословенске државе завршен, и притом навео питање Косова, нерешене пограничне спорове и проблем избеглица. У своме излагању посебно се осврнуо на перспективе "јединственог економског просторa Русије, Белорусије и Казахстана", уз констатацију да Русија не жели да се меша у међустраначке односе у Србији и да ће са будућом владом, ма ко је буде формирао, наставити, како је истакао, плодну сарадњу. " Ниједан Србин не може да одговори какве ће последице имати улазак Србије у ЕУ, али ми знамо. Погледајте своје суседе какве последице имају ", закључио je руски амбасадор.
Поред њега на скупу су говорили: Курто Аздар (главни и одговорни уредник издавања Риси), владика Иринеј Буловић (епископ бачки), др К. А. Кравченко (генерални директор ОАО НИС), др Момир Булатовић (бивши премијер СРЈ и некадашњи председник Црне Горе), проф. др Емил Влајки (потпредседник Републике Српске), Радован Радиновић (генерал), Владислав Јовановић (бивши савезни министар иностраних послова), Немања Шаровић (члан председничког колегијума СРС и народни посланик), и још много других угледних људи који обављају или су обављали неку државну функцију у Русији или Србији, и сви они су указали на различите могућности сарадње земаља Балкана, посебно Србије, са Русијом.
Представници УСПФ Номоканон су у разговору са амбасадором РФ у Србији, поздравили напоре руске државе у пружању помоћи српском народу у одбрани његових виталних националних интереса, а Његова екселенција Александар Васиљевич Конузин је том приликом изразио велико поштовање према Правном факултету и нашем Удружењу, на чијим је предавањима више пута учествовао. 
представници УСПФ Номоканон са амбасадором РФ у Србији

Овај скуп је свакако био битан да се укажу различите могуће сарадње ове две земље, као и помагање проналажења алтернативе Европској унији. Окупљени су имали прилику да одгледају и један руски документарни филм, који је на прави начин приказао реално политичко стање и економску кризу која дрма Европску унију.
Он се односио и на захлађење односа Сједињених Америчких Држава и Европске уније, као и груписање ЕУ у земље првог реда у којој жели да преузме Немачка место лидера, и земље другог реда тренутно презадужене кредитима. Једнo од питања које је на овом скупу постављено јесте да ли треба Србија да се задовољи тим статусом другог реда, и колико ће трајати процес од статуса кандидата до уласка у ЕУ, а такође треба разматрати шта ће Србија да добије, а шта да изгуби тиме.
Овај догађај у Сава центру је трајао два дана.


За информативну службу
УСПФ Номоканон
Марко Минић


Нема коментара:

Постави коментар