Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

уторак, 28. јун 2011.

СРБИЈА У ОЧИМА ЗАПАДА

Током прошле недеље дигла се прашина у вези изјаве „познате америчке комичарке” Челзи Хендлер која је на начин својствен једном необразованом америчком грађанину омаловажила и Србију и Српски народ. Ово није ни прва у низу тако увредљивих изјава неких западних јавних личности, али свакако јесте увредљива и заиста говори о односу тамошње „демократске јавности” према једном староевропском хришћанском народу.

Челзи Хендлер
Током емисије Челзи Хендлер, америчке комичарке, у више наврата омаловажавана је Србија као и њен народ. Иако су се у емисији сви присутни томе смејали и такав смисао за хумор на тај начин одобравали, овај поступак изазвао је и логичне реакције званичника наше државе. Упркос томе што је, реакција државе Србије била сасвим логичан и исправан потез емитеру емисије у којој је спорно изречено, оно што у томе не ваља јесте бледа и више формална реакција државе Србије!

Љага која се на наш народ и државу баца већ дуги низ година сасвим сигурно је много већа него овај испад Хендлерове, али свако иоле национално трезвен поставио би питање где је граница када се мора подвући црта и испоставити рачун!? Но, овакава реакција званичне државе и не треба да чуди, када се узму у обзир благе или никакве реакције високох државних органа у много озбиљнијим случајевима. Навешћемо само неколико у скорије време датих несмотрених изјава министра унутрашњих послова Дачића о одрицању од устава поводом заштитет интегритета и суверенитета Србије на подручју наше јужне покрајине, затим изјаве председника Тадића о могућем саживоту са „Великом Албанијом”, а у вези решавања косовско-метохијског проблема и многе друге.

Након неколико дана комешања и полемисања по разноразним медијима о овом испаду Хендлерове уследила је и званична писана реакција амбасадора наше државе у Вашинготну, емитерској кући НБЦ. Иако је уследио, са закашњењем и у прилично благој форми, протест додатно обесмишљава саму реакцију наше државе и баца љагу на наш народ садржајем којим се амбасада определила да представи Србију! Истакавши да је Србија демократска држава, да народ ужива велике слободе, али и да је „Београд познат широм Европе као град са најживљим ноћним животом на целом континенту”, амабасадор Петровић је овако покушао да приближи злонамерној комичарки Хендлер уједно и великој незналици, каква Србија заиста јесте.

Амасадор Србије у Вашингтону Владимир Петровић
Поставља се питање, да ли је битно и умесно у оваквим ситуацијама истицати да је Београд познат као град са „најживљим ноћним животом”?! У тренутку када је Хендлерова свесно и намерно и то на приземан начин рекла оно што званичници запада редовно мисле и говоре о Србији, истаћи Београд као својеврсну „лумперај тачку” на карти, како то западни непријатељи често воле да кажу, „западног Балкана” у најмању руку неодговорно је и неозбиљно и осликава какав однос амбасадор Петровић и режимлије имају према Београду и Србији! Зашто није напоменуто нешто из богате историје Србије, Београда и наших славних времена?! Није поменуто, јер поменута комичарка Хендлер и не зна ништа из историје, вероватно ни САД, а камо ли Србије. Ни амбасадор Петровић нажалост не зна много тога о историји Србије и Београда па као важну и битну карактеристику види представљање Београда и Србије као „лумперај тачке” на карти „западног Балкана”! Овим путем протест је исказала и цела влада, придружујући се овом приземном протесту, који само осликава колико је формалним званичницима битна наша Отаџбина, када је блате и омаловажавају белосветски маргиналци, који су део медијске забаве за милионе! 

У овој сулудој ситуацији, не би чудило ни неко ванредно извињење тзв. председника Тадића, САД као и Хендлеровој, како је она тобоже била у праву у вези изнетог става о Србији?!

На овај начин режим је показао још једном какав однос има према нашој држави, колико му ни Србија ни српски народ не значе, како увлакачки клечи пред САД и креатурама медијских магната САД које у убеђењу да су духовите опстају и згрћу велики новац!

Нас много и не чуди овакав став, посебно након јаке антисрпске медијске кампање током 90-их година прошлог века, али свакако овакви поступци вређају осећања сваког Србина! Комичарка Хендлер није ништа друго до продукт 250 година једва дуге историје САД и кич-културе тзв. цивилизације из које потиче! Недостојност оних који представљају Србију додатно је бреме које оптерећује овакав однос према нашем народу и држави и овај инцидент чини још већим, јер Србија није само „богат ноћни живот и провод”, већ богата историја, славна прошлост, као и стари православни европски народ, који је дао много значајних људи како Србији тако и свету!


Стефан Д. Стојков

Нема коментара:

Постави коментар