Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

четвртак, 7. јул 2011.

НЕВЕНА ПЕТРУШИЋ - СИЛОВАЊЕ УЏБЕНИКА

"Дође време кад паметан заћути, будала проговори а фукара се обогати."

Ово је један од коментара објављен поводом изјаве Невене Петрушић, поверенице за заштититу равноправности, у тексту под називом „Школски уџбеници обилују стереотипима“. Ми не бисмо имали шта да додамо овој краткој и јасној народној мудрости, осим ситног подсећања и крупног упозорења.

(Не)Повереник за заштиту равноправности Невена Петрушић,
самозвана ,,повереница''
Невена Петрушић, у тексту који доноси агенција Бета а преносе други медији, наводи да се у школским уџбеницима могу наћи бројни примери стереотипа о положају жена, као и они који дискриминушу маргинализоване групе.

„Проблем је и то што у уџбеницима недостају садржаји који би на прави начин популарисали равноправност и толеранцију", указала је Петрушић. Као пример стереотипног начина на који се у појединим уџбеницима помињу жене повереница за заштиту равноправности је навела занимања која су одређена као типично мушка или женска.

"Мушкарци су увек војсковође директори, научници, а жене домаћице, чистачице или неговатељице", указала је Петрушић. Она је навела и да се у уџбеницима у Србији и породице приказују на стереотипан начин, па је на фотографијама или илустрацијама увек приказана породица са коју чине отац, мајка и двоје деце различитог пола.

"Где је ту породица са самохраним родитељима, усвојитељска или хранитељска породица", казала је Петрушић.

Невена Петрушић је повереница за равноправност у земљи у којој, да подсетимо, 34.000 људи годишње више умре него што се роди, у којој се годишње 200.000 жена одлучи за намерни прекид трудноће, док истовремено велики број брачних парова тражи помоћ лекара да би уопште постали родитељи, јер због година у којима се одлучују за родитељство, због последица НАТО бомбардовања и других животних околности које су нас окруживале последњих 20 година, не могу да имају децу.

Она је повереница у земљи у којој овакав опадајући тренд наталитета прети нестанком свих народа који у њој живе, па се у тако претећој будућности више неће постављати питање заштите мањинских група, јер ни „мањина“ ни „већине“ више неће бити у Србији!

У држави која је последња у Европи по стопи наталитета, оваква неодговорна изјава носила би озбиљне последице, а Невена Петрушић не би више могла да буде ичија повереница, јер не би уживала - поверење!

Оно што Србију, и мањинску и већинску, може спасити су управо традиционалне породице, породице у којима су улоге родитеља јасно подељене на тату и маму, јер само мушкарац и жена могу родити нови живот, нико други то не може!

Потпуно уважавајући права самохраних родитеља, усвојитељских и хранитељских породица, узор деци у њиховим уџбеницима треба да буде традиционална породица. На слици која повереници смета треба додати још деце, како би породични модел од најранијег детињства биле управо вишедетне породице без којих нема ни народа ни државе.

Зато оваква и слична оспоравања брака, породице, због такозване равноправности и толеранције, нико коме је стало до наше заједничке будућности, било да припада „већини“ и „мањини“, не може а да не осуди.

Мислим да овакво неуважавање традиционалне хетеросексуалне породице и наметање других неприхватљивих решења за уџбенике из којих ће наша деца учити, управо представља дискриминацију већине грађана Србије којој год вери, раси или нацији припадали. Зато очекујем да поводом овакве, у најмању руку, неодмерене изјаве Невене Петрушић реагују посланици Народне скупштине Републике Србије која већином гласова бира повереника за заштиту равноправности.

Лидија Глишић

Преузето са: http://www.dverisrpske.com/sr-CS/za-dveri/lidija-glisic/poverenica-nevena-petrusic.php

Нема коментара:

Постави коментар