Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

четвртак, 6. јун 2013.

ИЗВЕШТАЈ СА ПРЕДАВАЊА ,,БРАТСКА БЕЛОРУСИЈА"

У амфитеатру Слободан Јовановић на Правном факултету Универзитета у Београду 26. маја одржана је трибина у организацији Удружења „Номоканон“ - ,,Братска Белорусија''. Претходно је у организацији неколико чланова удружења ЊЕ амбасадор Владимир Чушев имао прилику да обиђе зграду Правног факултет и буде примљен од стране г. декана Правног факултета, проф. др Симе Аврамовића. Након пријема декана обратио се наставничком већу Правног факултета у пуној сали за конференције.

 Испред Удружења предавање је као уводничар отворио  студент Богдан Динић. Он је поздравио амбасадора Белорусије у Србији, Његову Екселенцију Владимира Чушева и захвалио се на неизмерној подршци народа Белорусије својој српској браћи. Након поздравног обраћања емитован је краћи филм о Белорусији.У име и испред управе Струковног удружења правника „Номоканон“ окупљенима обратио се краћим излагањем дипл. правник Стефан Стојков. Он се захвалио у име нашег народа на искреној и несебичној подршци Белорусије и белоруског председника Лукашенка, коју су пружали поготово 1999. године Србима и Србији у јеку злочиначке НАТО агресије као и данас док се Србији отима Косово и Метохија од стране западних демо(но)кратија. Оценио је да је прво гостовање амбасадора ЊЕ г. Чушева на Правном факултету Универзитета у Београду јако значајно и да на тај начин наши братски православни и словенски народи показују колико су упућени једни на друге. На крају Стојков је истакао да српски народ саосећа са својом белоруском браћом и да се противи бојкоту Белорусије који му се намеће из Брисела, уместо тога пружа чврст стисак братске словенске руке и веру у то да ће и српски народ и народ Белорусије свако непријатно бреме издржати и преживети и из истог изићи још јачи, чвршћи и повезанији! Своје излагање је завршио са речима: ,,Живеле Белорусија и Србија, догодине у Призрену''. 

Његова Екселенција г. Владимир Чушев прво је окупљенима изнео основне инфотмације о Белорусији, као што су географски, демографски економски историсјки и културни подаци не би ли своју државу учинио ближом окупљеним слушаоцима и поштоваоцима ове нама пријатељске и братске државе. ЊЕ г. Чушев посебно се осврнуо на социјалну политику Белоусије, истакавши да су током последњих година постигнути одлични резултати на овом пољу. Запажена ставка из амбасадоровог излагања јесте да је незапосленост у Белорусији на свега 0,5% и да је Белорусија према последњим извештајима Светске банке на 58 месту (од 185) као и да је забележен огроман напредак од 2005. године у економском смислу. Осврнувши се на спољну политику г. Чушев је рекао да је Русија белоруски највећи и најважнији стратешки партнер, али да такође има и битне партнере из Азије (пре свега Кина) и Јужне Америке. Русија је белоруски највећи војно-политички савезник. „Рад и дисциплина то је наш камен темељац“, истакао је он. У вези фамозних ,,евроинтеграција“ амбасадор Чушев је рекао: „Што се Европске уније тиче, ми смо отворени за сарадњу по свим тачкама али само као пуноправни члан! Постали смо и пуноправни члан несврстаних, који могу да постану темељ света убрзо. Белорусија има преко 2000 билетералних уговора.'' 

У погледу односа између наших држава истакао је да се нада да ће и сарадња са Србијом бити много боља, поготово након посете високих делегација Србије Минску. Наредне године у плану је да се повећа трговинска сарадња. Ове године се одржавају културни дани у Белорусији, а следеће године ће та манифестација биту одржана у Србији од јуна до децембра. Белорусија има у плану пројекте не само за Београд, него су у њих укључени и Крагујевац,Чачак и Нови Сад. Такође, надамо се да ћемо успети да установимо и редовну авионску линију Београд – Минск, као израз ближе сарадње наших народа и држава. 

Осврнувши се на агрсију 1999. године, Његова Екселенција г. Владимир Чушев, који је током 1999. године био конзул у СРЈ, рекао је да у Бриселу кажу да је Белорусија ,,последња диктатура Европе'', али да се зато резултате оних на ,,Западу“ који то говоре могу видети у Београду као што су разрушене зграде генералштаба, зграда МУП-а, као и остали бомбардовани циљеви. 

Након излагања студенти су постављали питања, а једно од тих питања се тицало и става Белорусије у вези са преговорима Србије око решавања питања Косова и Метохије као и уопште односа Белорусије према поштовању међународног права и целовитости Србије као чланице УН. ,,Ја сам амбасадор једне државе и не могу да одговорим на таква питања. То су тешка питања. Тешка питања за свет,Европу а камоли тек за Вас. Белорусија се залаже да се преговори врате у оквире УН,али претходна влада је допустила да то преузме Брисел. Тако да смо упућени да тај процес траје и да се учествује на решавању тих питања. Ми никада нећемо признати независно Косово и то је наш став! Ми смо братска и пријатељска држава и имамо такве односе. Ми ћемо увек да гласамо да се сачува историјско наслеђе на Косову где год се наш глас чује било то у Бриселу, Вашингтону, Њујорку, Паризу или Женеви.'', одговорио је амбасадор г. Чушев. 

За информативну службу
Удружења ,,Номоканон"
 Марко Р. Минић


Нема коментара:

Постави коментар