Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

петак, 21. октобар 2011.

РУСИ ОГРАНИЧАВАЈУ ПРАВО НА АБОРТУС


ИЗВОР: БЕТА
Москва -- Руски парламент усвојио је закон којим се ограничава право на абортус, али је одбацио оштрија ограничења које је подржала Руска православна црква.
Здравствени званичници наводе да је стопа абортуса у Русији међу највећим у свету, због чега је стопа плодности само 1,4 деце по жени, што је знатно испод 2,1 колико је неопходно за репродукцију популације.
 
Руско министарство здравља навело је да се годишње у Русији више од милион трудноћа вештачки прекине, док противници абортуса кажу да тај податак не обухвата праксу у приватним клиникама и да је прави број око шест милиона абортуса годишње.
 
Према данас усвојеном закону, абортус је могуће извести у првих 12 недеља трудноће, осим за жене које наведу да не могу да приуште дете и оне могу извести абортус до 22. недеље трудноће.

Закон уводи и обавезан период од два до седам дана пре извођена абортуса, тако да жене имају времена да преиспитају своју одлуку.

У закон нису укључени предлози Руске православне цркве, попут захтева и да супруг да сагласност, да родитељи малолетне девојчице дају сагласност или да се доктору да право да одбије извршење абортуса.

У време Совјетског Савеза закони о абортусу су били либералнији и неограничени абортуси су практично били једино делотворно средство планирања породице пошто су кондоми били непоуздани и ретко су се користили.

У Русији има 143 милиона становника што је за 5,7 милиона мање него 1991. када је пропао Собјетски Савез. За смањење броја становника углавном се криве распрострањени алкохолизам, лоша исхрана и слаба физичка активност.

Нема коментара:

Постави коментар