Господе и Владико живота мога, дух лености, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави даруј ми, слуги Своме. О, Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин.

субота, 2. новембар 2013.

ИЗВЕШТАЈ СА ТРИБИНЕ УДРУЖЕЊА НОМОКАНОН: „ПОЗИТИВНОПРАВНИ ПОРЕДАК И ЛОКАЛНИ ИЗБОРИ НА КОСМЕТУ“

Удружење Номоканон 29. октобра 2013. године одржало је на Правном факултету у Београду трибину под називом „Позитивноправни поредак и локални избори на Космету“. 

 У име Одбора за јавно право трибину је отворио Стефан Стојков. Обраћајући се окупљенима
Стојков је предстојеће локалне изборе на Косову и Метохији окарактерисао као правно насиље над уставним поретком Републике Србије пред којим правничка струка не сме ћутати. Он је оценио да у уставноправној теорији не постоји институт ,,статусно неутралних избора“, већ да се ради о једној политичкој кованици. Своје излагање о противуставним изборима лажне државе Косово, а тиме указујући и на противправну природу косовске независноти и свих аката које из ње проистичу, завршио је цитатом Валтазара Богишића: ,,Што се грбо роди, вријеме не исправи.“ 

Окупљенима први се обратио проф. др Слободан Самарџић, посланик у Народној скупштини и бивши министар за Косово и Метохију, који је изразио да је главни циљ локалних избора на Косову и Метохији предаја српских институција властима тзв. државе Косово, истичући да је у томе одлучујућу улогу одиграо Уставни суд Републике Србије. Он је навео да је Уставни суд порекршио Закон о уставном суду и Устав Републике Србије одлажући одлуку о оцени уставности споразума које је власт склопила са властима непризнате државе Косово под окриљем Европске уније. Циљ процеса је, по оцени проф. Самарџића, заокруживање косовске независности и довођење Србије пред свршен чин. 

Након професора Самарџића окупљенима се обратио господин мр Душан Челић, бивши заменик председника Савезног комитета за Косово и Метохију. Показавши окупљенима одлуку председнице тзв. државе Косова о расписивању избора, господин Челић је јасно показао да предстојећи избори немају никакве везе са правним системом и законима државе Србије. Такође, он је оптужио комесара за избеглице Републике Србије да помаже тзв. Централној изборној комисији Косова у евидентирању лица избеглих са Косова и Метохије ради гласања на изборима при чему је вршено крвично дело крађе идентитета неовлашћеним достављњем података грађана који то нису одобрили. 

На крају се скупу обратио проф. др Владан Кутелшић који је потврдио да локални избори на Косову и Метохији немају везе са правним системом Републике Србије, али да сами избори, сама институционализација и организовање Срба на северу Косова може да се тумачи позитивно јер има могућност да касније прерасте са статуса локалне самоуправе у територијални ентитет који може да постави пуноправно питање свог статуса, као што је то учинио својевремено остатак Косова супротно Резолуцији 1244. 

Трибина је завршена постављањем питања гостима.

За информативну службу Удружења „Номоканон“ 
Алекса Булатовић 

Снимак трибине можете погледати овде:
https://www.youtube.com/watch?v=uZRaxV_d6A8
http://www.youtube.com/watch?v=5mLZcA8xig4

Нема коментара:

Постави коментар